GENTLEMAN

Gentleman, wł. Tilmann Otto, urodził się w Osnabrück, natomiast swoje pierwsze kroki sceniczne stawiał na Jamajce, gdzie wyjechał jako siedemnastolatek. Zafascynowany muzyką Boba Marley’a oraz kulturą karaibską, po powrocie do Niemiec, nawiązał współpracę z zespołem Freundeskreis a następnie hip-hopowo-reggaeowym kolektywem Silly Walks Movement.

Jego kariera nabrała tępa po wydaniu debiutanckiej płyty ,,Trodin On”, która zwróciła uwagę krytyków i rozszerzyła zainteresowanie artystą w całej Europie. Kolejny album ,,Journey to Jah” jedynie ugruntował coraz silniejszą pozycję Gentlemana, którego pieśni ,,Dem Gone” i ,,Leave Us Alone” weszły do kanonu muzyki popularnej.

 

Gentleman wykonuje swoje piosenki w języku angielskim lub w patois – kreolskim dialekcie używanym na Jamajce. Śpiewa o pokoju, miłości, nadziei oraz rzeczywistości, która go otacza a jego uniwersalny przekaz trafia do fanów na całym świecie.

 

Obecnie jest najbardziej cenionym wykonawcą reggae w Europie, regularnie koncertuje, wypełniając po brzegi sale widowiskowe.

 

W  2015 r. ukazała się na rynku płyta artysty, MtvUNPLUGGED, która otworzyła nowy rozdział w jego karierze. Kolejne projekty jak SYMPHONICAL z polską orkiestrą, sprowokowały artystę do poszukiwań brzmień na pograniczu reggae i muzyki klasycznej.

 

Gentleman wystąpił też w filmie dokumentalnym ,,Journey to Jah” w którym wraz z innym pochodzącym z Europy artystą, Włochem Alborosie, opowiadają o swojej twórczości i życiu na Karaibach.

 

Aktualnie promuje ostatni album ,,The Selection” zawierający największe przeboje artysty z ostatnich 20 lat.

 

Rezerwacja koncertów Gentlemana w Polsce : rootzmusic.pl

Dyskografia

  • 1999 : Trodin On
  • 2002 : Journey To Jah
  • 2003 : Gentleman & The Far East Band Live
  • 2004 : Confidence
  • 2007 : Another Intensity
  • 2010 : Diversity
  • 2011 : Gentleman & The Evolution Live Diversity ( DVD)
  • 2013 : New Day Dawn
  • 2014 : MTV Unplugged
  • 2016 : Conversations ( with Ky-Mani Marley )
  • 2017 : The Selection ( Best of )

Zobacz