S.O.J.A

Ponad 150 tys. Sprzedanych płyt na całym świecie w ciągu zaledwie 3 lat, przeszło 20 milionów odsłon na YouTube, S.O.J.A amerykański zespół reggae odwołujący się do tradycji rocka, rapu i folku jest niezwykle popularny również w Polsce.

 

Początki Soldiers Of Jah Army, bo tak brzmi pełna nazwa zespołu, sięgają lat szkolnych Jacob’a Hemphill, który po powrocie z Liberii, gdzie spędził część swojego dzieciństwa, postanowił stworzyć kapelę odwołującą się do szeroko pojmowanej tradycji amerykańskiego folku. Zainspirowany dokonaniami Boba Marley’a szczególnie albumem ,,Survival”, przywołującym wspomnienia z Afryki, Jacob, wspólnie z przyjacielem z ławy szkolnej Bobby’m Lee, powołali do życia S.O.J.A, który przez ostatnie 10  lat zdobył popularność na całym globie.

 

Soldiers Of Jah Army, delikatny wokal Hemphill’a charakterystyczny dla pokolenia bardów XXI w. oraz poruszające teksty na temat losów tego świata, doskonale współgrają z gitarowym reggae i wszechobecnym folkiem, który nieustannie przenika do świadomości odbiorcy. Zespół ma na koncie 7 albumów, setki koncertów oraz niekwestionowaną pozycję lidera w kategorii najbardziej popowy reggae-band z niepopowym przesłaniem. Bankructwo duchowe amerykańskiego społeczeństwa jako prawdziwe oblicze przeskalowanej potęgi U.S.A. bywa częstym tematem utworów takich jak ,,Everything Changes” czy ,,When We Were Younger”.

 

W Polsce zagrali po raz pierwszy w 2010 r. jako suport trasy koncertowej Gentlemana na zaproszenie agencji bookingowej Roots Music Promotion. Ich wspólny koncert min. w warszawskiej Stodole, wyprzedany na 2 tygodnie przed imprezą, ugruntował pozycję zespołu, znanego dotąd polskim fanom głównie z płyt. Od tamtej pory popularność S.O.J.A. lawinowo wzrosła, plasując zespół w pierwszej piątce najbardziej pożądanych międzynarodowych wykonawców reggae nad Wisłą. Co zaowocowało min. ich występami na Heineken Open’er czy Przystanku Woodstock.

Dyskografia

  • 2000 : Soldiers Of Jah Army (EP)
  • 2003 : Peace in a time of War
  • 2005 : Dub in a time War
  • 2007 : Get Wiser
  • 2008 : Stars & stripes (EP)
  • 2009 : Born in Babylon
  • 2012 : Strenght to survive
  • 2014 : Amid the Noise and Haste

Zobacz